Sociaal-emotionele ontwikkeling kinderen

Sociaal-emotionele ontwikkeling kinderen

De coronacrisis heeft grote impact gehad op de ontwikkeling van kinderen. De sociaal-emotionele ontwikkeling heeft door de lockdown een tijd stilgestaan. In dit artikel leggen we graag uit wat de sociaal-emotionele ontwikkeling inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

De sociaal-emotionele ontwikkeling bestaat uit twee delen, de sociale én de emotionele ontwikkeling. De sociale ontwikkeling bestaat uit het ontwikkelen van gedrag en vaardigheden ten opzichte van anderen. De emotionele ontwikkeling bestaat uit het leren begrijpen van jezelf en anderen.

Achterstand door lockdown

Wat kinderen tijdens de lockdown hebben gemist, is het in aanraking komen met situaties waarin zij hun sociaal-emotionele vaardigheden ontwikkelen. Op school komen kinderen in allerlei situaties waarin zij zichzelf leren kennen, vriendschappen sluiten, moeilijke keuzes moeten maken of ruzie krijgen. Allemaal belangrijke situaties die kinderen onmisbare levensvaardigheden leren.

Ondersteuning basisscholen

De overheid heeft een speciaal programma ontwikkeld die basisscholen de mogelijkheid biedt te werken aan opgelopen achterstanden. Intraverte Boost heeft het programma ‘Lekker in je vel’ ontwikkeld, om kinderen met een achterstand op sociaal-emotionele ontwikkeling een boost te geven! Meer informatie over het programma lees je hier.