Waarom samen spelen zo belangrijk is!

Waarom samen spelen zo belangrijk is!

Tijdens de lockdown hebben veel kinderen elkaar niet gezien en niet met elkaar kunnen spelen. Wist je dat samen spelen zoveel meer betekent dan alleen samen plezier hebben? Tijdens het samen spelen raak je elkaar (soms ongemerkt) aan, je kijkt naar elkaar, je luistert naar elkaar en je houdt rekening met elkaar. Soms heb je dubbel plezier en leer je van elkaar, zie je elkaars talenten en zie je hoe je je eigen talent kan inzetten om een ander of de groep te helpen.

Je ziet op vele manieren dat je niet alleen bent. Je ziet dat iedereen anders is en dat ook veel dingen voor anderen gelden. Bijvoorbeeld het niet zo goed tegen je verlies kunnen, het vervelend vinden wanneer iets niet lukt, bang zijn om niet mee te mogen doen, hoe anderen met elkaar omgaan. Samen spelen is zo ontzettend leerzaam van kinderen, ze leren met, door en van elkaar.

Gevolgen van de lockdown voor kinderen

Doordat kinderen langere tijd thuisonderwijs hebben gehad en minder de mogelijkheid hadden om samen te spelen met kinderen, zien wij de gevolgen hiervan in onze praktijk. Kinderen voelen zich vaker eenzaam en hebben minder de ontlading die samen spelen biedt. Sommige kinderen slapen hierdoor slechter en hebben een minder gezond gewicht gekregen. Gelukkig mogen de kinderen weer naar school, komt de zomer eraan en kunnen we weer lekker naar buiten! Weer lekker samen spelen en weer herstellen met de veerkracht die ook zo kenmerkend is in tijden dat het nodig is.